Prof. Dr. İbrahim Ortaş


On Bin Adımlık Yürüyüş Önerisi Doğru Değilmiş. Meğer Arkasında Bir Şirket Varmış

iortas@cu.edu.tr


 

 

 

Bilimsel çalışmaların en önemli özelliklerinden biri kuşkuculuktur. Sebep-sonuç ilişkisine bağlı deterministik yaklaşımda her araştırma bulgusu ve sonucu yeniden gözden geçirilmesi işin doğası gereğidir. Araştırma insan sağlığını ve yaşamı üzerine yapılıyorsa tabii ki kuşkuculuk daha da önem kazanmaktadır. Her bilim insanı temelde bu ilkeyi kabul eder ve araştırmalarında uygular. Tabii her aklı başında kişi bu durumu fark eder ve de önemser. Her önüne gelen haber, bilgi ve enformasyona analiz etmeden güvenmez ve inanmaz.

 

Bilim kandırıldı mı?

İnsan sağlığı en çok önemsememiz gereken konuların başında geliyor. Çünkü öbür tarafım ölüm gibi ciddi bir korku var bedenimizde. Yıllardır çoğumuzun önemsediği sağlıklı yaşam için günde 10 bin adım atılması şartı ve önerilerinin gerçek olmadığı bilimsel araştırmalar ile belirlenmiş durumda. Herkese Bilim ve Teknoloji dergisi (Sayı 387, 7 Eylül 2023) yapılan bir meta analizi sonucu bu savın kuşkulu olduğunu gösteriyor. HBT dergisinin bu sayısındaki “ 10 bin adımlık yürüyüş önerisi pek de doğru değilmiş” yazıda; Halen birçok doktor arkadaşımızın kemerine veya koluna takılı küçük bir alet, şimdilerde ise teflonlardaki bir uygulama ile 10 bin adım sayısını belirten aparat/araçları biliyor/görüyoruz. Tabii doktorlara güveniyoruz. Anlaşılan onlarda yanıltılmış. Meğer işin içinde yine bir şirket, yine bir pazarlama tekniği ve yine o “para” denilen insanı insanlıktan çıkaran “o çıkar ilişkisi” varmış. Yazıda “10.000 adımlık kural şimdiye kadar bilimsel olarak kanıtlanmış değil, daha çok bir Japon firmasının pazarlama stratejine uzanıyor. Tokyo’daki 1964 Olimpiyat Oyunları’yla birlikte Yamasa firması ilk taşınabilir adımsayarı satışa sunmuştu. Aşağı yukarı “on bin adım sayan” anlamına gelen Manpo-kei ile üretici on bin adımın sağlıklı bir yaşam biçimini yansıttığını öne sürünce çabucak genel bir öneriye dönüşmüştü”. Ancak yıllar sonra bu tez sonunda 227.000 kişinin verilerinin meta analiz çürütülmüş sonucunda oldu.

 

Bilimin doğasında kuşkuculuk ve yanlışlanabilirlik ilkesi vardır

Bilim kuşkuculuk sayesinde geçmişte yapılmış birçok doğru bilgi sanılan teoremi ve hipotezi yeniden inceleyerek yanlışlardan kendini arındırmıştır. Bilim bu bağlamda eleştiriden kaçınmıyor ve kendini her zaman sınatıyor. Karl Popper "teoriler ispatlamak için değil, yanlışlamak için çalışılmalı” der. Bir teoremin doğruluğunu araştırmak yerine onu yanlışlamaya çalışmak bir şekilde birçok önermeye ve yeni araştırmaya dayanacağı için kuram birkaç yönden sınamış olur. On bin adım yürümenin yararının olup olmadığının yeniden sorgulanması doğru bilinen bir bilginin yeniden mercek altına alınmasını sağlayarak bilimin ilkesel işleyişini göstermektedir.

 

Sağlık ve gıda sektöründe ciddi etik sorunlar yaşanıyor

Ancak önemsediğim diğer konu ise bilim insanlarının insanlık için çabalarına karşın, diğer inşaların bu bilimin bulgularını çıkara dönüştürmeleri, hem de toplum sağlığını bozacak kadar etik değerlerden kopmalarındadır.

Bilimsel araştırmalarda en fazla etik sorunların sağlık ve gıda sektöründe yaşandığını biliyoruz. Çünkü gerçekten ciddi paralar dönüyor ve birçok açgözlünün iştahını kabartıyor. İşin arkasında karteller, holdingler var. Ancak çıkarları için insanlığı denek olarak kullanmaları çok acı verici. Hele hele sağlık bilimcilerini kullanmaları hem acı hem, ahlaki değil hem de derman arayan insanın doktora güvenini sarsıcı niteliktedir. Tabii bu işe başta sağlıkçıların sonrada biz sade vatandaşların bilerek bulaşmamak gerekir.

İnsanın bugün çıkar ilişkilerine yenik düşen ve de kendi doğasında çok olmayan bu denli aç gözü, yalancı, ihtiyacından fazlası için diğer canlıların (cansızlarında) sağlığını ve varlığını tehlikeye atan tutumunu uzun zamandır kritik ediyorum. İnsanlığın bugün yaşadığı birçok sorunlarının altıda yatan ancak insanın fabrika ayarlarında çok da olmayan bu kadar yüksek ben ve çıkar ilişkisi maalesef dünyayı yaşanamaz hale getirdi.

 

Biyoloji, ekoloji okuryazarlığı mutlaka öğretilmeli

İnsan sağlığını ilgilendiren, biyoloji temelli fizyoloji, psikolojisinin yeniden bilimsel bilgi yolu ile ortaöğretim ve üniversitelerde öğretilmesinin yararlı oluğunu hep vurguluyoruz. Önce kendimizi (beden ve ruh yapımızı) keşfetmeli, sonrada diğer canlıları anlamak için biyoloji, ekoloji okuryazarlığı mutlaka sağlamalıyız. İnsanlığın bu kadar çığırından çıkmış halleri temel bilgi yoksunluğundan ve yaratılan düşmanlaştırılmış kaygılarından kaynaklandığını düşünüyorum.

 

Yazıyı önemsedim. Sabah sizler ile paylaşmak istedim. Gününüz aydınlık olsun. Yürüyüşünüzden kopmayın, sağlığınızdan taviz vermeyin. Önce sağlık ve esenlik diyelim. Bilimsel düşünme ilkesi gereği kuşkuculuğu bilerek ve bilinçle kullanalım. Her şeyden de kuşkulanmayalım. Ancak her anlatılana da inanmayalım.

 


 

Karataş Belediye Başkanı Ali Bedrettin Karataş'dan Eş-dost kayırmacılığı Açıklaması...

Karataş Belediye Başkanı Ali Bedrettin Karataş'ın 1999 yılından bu yana Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde memur olarak görev yapan kardeşi Hasan Karataş'ın, Karataş Belediyesi'ne ataması yapıldığı ortaya çıktı

Yüreğir'de Adana Havacılık Festivali..

Adana, bu yıl bir kez daha düzenlenecek olan havacılık festivaline hazırlanıyor.

Kötü Haber...Toz Bulutu Yine Etkili Olacak..

Adana'da hava kirliliğine yol açan ve görüş mesafesini düşüren sarı toz bulutu önümüzdeki günlerde yine etkili olacak.

Merakla Beklenen 9. Yargı Paketi'nin Detayları...

Ceza İnfaz Sistemi'nde düzenlemeler öngören 9. Yargı Paketi'nin ayrıntılarına ulaştı.

10.05.2024 İSTANBUL GECE AT YARIŞI TAHMİNİ

İSTANBUL ALTILI GANYAN TAHMİNİ

10.05.2024 BURSA AT YARIŞI TAHMİNİ

BURSA ALTILI GANYAN TAHMİNİ

Beta Enerji " Avrupa'nın En Büyük Enerji ve Teknoloji Kampüsü İçin Çalışmalara Başladık"

Beta Enerji, DoubleTree by Hilton Hotel'de geçmişten günümüze gerçekleştirdikleri projelerinin anlatıldığı bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

MHRS’de Onaylı Randevu Sistemi Başlıyor...

Koca, “Ertesi gün randevusu olan her hastamız, akşam saat 8’e kadar randevusuna onay verecek veya gelemeyeceğini bildirecek

Çukurova GİAD’dan Açıklama ... Üyelikleri Düşürülenler'den Tepki....

Çukurova GİAD’dan Üyelikleri Düşürülen Üyelerden Tepki...

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı "Başkanımız Zeydan Karalar’ında Büyük Bir Desteği Var"

Demirçalı, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ı makamında ağırladı.

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer "Kız Lisesine Erkek Müdür Atamışlar"

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, “Adana’da Kız Meslek Liselerine yönetmeliğe aykırı olarak Erkek Müdür atanması” hususunu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Yüreğir Belediyesinde 2023 Mali Yılı Kesin Hesabı ibra edilmedi.

Yüreğir Belediyesi’nin 2023 Mali Yılı Kesin Hesabının Komisyon raporu CHP’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.

Yumurtalık Lagünü Milli Parkında Lokal Endemik "Çorak Yoncası" Zamanı..

Nesli küresel ölçekte kritik düzeyde tehlikede olan türlerden olan lokal endemik "çorak yoncası" Adana’da Yumurtalık Lagünü Milli Parkı tür izleme faaliyeti sırasında görüntülendi.

Otomobilin Vurup Kaçtığı Bisikletli Yaşlı Adam Öldü..

Adana’da otomobilin çarptığı 69 yaşındaki bisikletli yaşlı adam yaşamını yitirdi. Kaza sonrası kaçan sürücünün yakalanması için polis ekipleri çalışma başlattı.

Yüregir Belediyesi'de Akraba Atamasından Geri Dönüldü....

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in yeğeni ve baldızını yüksek makamlara getirmesinin ardından başlayan tartışmalara dur dedi.