Üç Hilal'in Fikir Babası Levon Panos Dabağyan....

Osmanlı tarihi ve Türk Ermeni ilişkileri üzerine birçok kitabı bulunan Dabağyan, MHP'nin sembolü olan üç hilâlli bayrağın da fikir babalarından biri olarak tarihteki yerini aldı.

GÜNCEL 12.04.2024 09:05:00 0
Üç Hilal

ÜÇ HİLALİN FİKİR BABASI LEVON AMCA VE PAKRADUNİLER

Levon Panos Dabağyan, Kirkor Karacıyan ve Siranuş Dabağyan'ın çocuğu olarak 11 Kasım 1933'te Yenikapı'da doğdu.

Baba tarafı Van'dan Kastamonu'ya ve oradan da İstanbul'a göç eden Karacıyanlar ve anne tarafı ise Erzurum-Van yöresinden İstanbul'a göç eden VE Ermeni Apostolik Kilisesi'ne mensup olan  Dabağyanlar'a dayanmaktadır.

Ermeni mezhebi olan Lusavoriçağan mezhebinden olan Levon Panos Dabağyan, bir yazısında ailesini şöyle tanıtıyor; “Krikor ve Siranuş adında Ermeni asıllı bir ailenin evladı olarak 11 Kasım 1933’de İstanbul’un Aksaray-Yenikapı’ semtinde, büyük devlet adamı Harutyun Amira Bezciyan’ın meşhur yalısında dünyaya geldim. Baba tarafım Van vilayetinden Kastamonu’nun Kadınsaray Köyü’ne yerleşmiş bir sülaleye (Karacıyanlar), ana tarafı ise Erzurum ve Van dolaylarından İstanbul’a takriben bir asır evvel göçüp Yenikapı semtine yerleşen Dabağyan’lardır. Ailevi bir sebepten dolayı Dabağyan soyadını alan Krikor Efendi, evlatlarına da aynı soyadını vermiştir.”

Levon Dabağyan, 1954 yılında bahriyeli olarak askerliğini yaptı.

1959 yılında eşi Eliz ile evlendi ve evliliğinden 1960'ta Alis isimli kızları oldu.

1967’de Yeni İstanbul’da muhabirliğe başladı.
Aynı yıl, milliyetçi-muhafazakâr görüşler taşıyan Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’ne girdi.

Partide "Atsızcılar ve Türkeşciler arasında"  büyük bir kavga vardı. Bu kavgalı günlerde Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi 1969 yılında Adana'da büyük kongresini topladı.

Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi’nde Atsızcılar ile Türkeşçilerin arasında  partinin ambleminin ne olacağı tartışma konusu olmuştu. Partinin amblemi gündeme gelince, Atsızcı kanat 'kurt'un amblem olarak seçilmesini önerdi.

Levon Panos Dabağyan o dönemde Alparslan Türkeş'in yakın çevresinde bulunan bir isimdi.

MHP camiasında 'Levon Amca' olarak da bilinen Dabağyan 2013 yılındaki bir röportajında o günlerle ilgili şunları söylemişti:

"1969 yılında, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi 1969 yılında Adana'da büyük kongresini topladı. Bu kongre partinin adının Milliyetçi Hareket Partisi olduğu ve genel başkanlığa Alparslan Türkeş'in getirildiği kongredir. O dönemde Alparslan Türkeş'in yakın çevresinde bulunuyordum kongrede yerimi aldım. Parti Atsızcılar ile Türkeşçilerin çekiştiği bir virajdaydı. Partinin ambleminin ne olacağı gündeme gelince, Atsızcı kanat 'kurt'un amblem olarak seçilmesini önerdi, fakat ben 'Biz Osmanlıyız! Bize üç hilal yakışır!' diyerek bağırdım. Bu çağrım alkışlarla desteklendi ve partinin amblemi olarak üç hilal seçildi. Böylece üç hilal MHP, kurt ise Ülkü Ocakları amblemi oldu."
Bu çıkışı alkışlarla desteklendi. Ve oylama ile kabul edildi.

Osmanlı tarihi ve Türk Ermeni ilişkileri üzerine birçok kitabı bulunan Dabağyan, MHP'nin sembolü olan üç hilâlli bayrağın da fikir babalarından biri olarak tarihteki yerini aldı.

Son Havadis, Bugün, Hakikat, Yeşil Belde, Anadolu Ekspres, Milli Ekonomi ve Ziraat, Bizim Mücadele, Durum, Yeni Gazete, Ortadoğu, Bâb-ı Ali’de Sabah, Tercüman, Gavroş, Parev, Artar ve Nov Artar gazetelerinde makaleler ve çeşitli yazılar kaleme aldı.


TOKİ Ceyhan Konutları Teslim Edilmeye Başlandı.

31 Mart yerel seçimlerinde ..YSK, seçimde kayıtlı seçmen sayısını, 61 milyon 441 bin 882 olarak belirledi.

Adana'da Kaç Kişi Sandık Başına Gidecek Belli Oldu....

Asal Araştırma, Adana Büyükşehir Anketinde Karalar-Kocaispir "ATBAŞI "

Davranış Bilimleri Uzm. Korkut Daban "Ramazan ayında oruç tutan çocuklar mutlaka ödüllendirilmeli"

AREA Araştırma'nın Adana Büyükşehir Belediyesi anket sonucu..... Fark Açılıyor....

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger “Şehitlerimiz, vatan sevgisinin en yüce örneğini sergileyerek bizlere ölümsüz bir miras bıraktılar.

Gazeteci Rifat Söylemez Yöneylemin Son Açıkladığı Ankette Zeydan Karalar'ın Neden Fark Attığını Belgesi İle Açıkladı.. "Belediyeden her ay BİR MİLYON lira "

CHP Genel Başkanı Özgür Özel " Cumhur İttifakı karşısında Seyhan’da Seyhan ittifakıyla, Adana’da Adana ittifakıyla, Türkiye’de Türkiye ittifakıylaSeçime Giriyoruz.

Burhanettin Bulut "Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı sizlere kapattırmayacağız"


Adana Kozan'da Pembe Zakkum Zamanı....

30.04.2024 ADANA AT YARIŞI TAHMİNİ

 Murat Sancak "Bundan Sonra Yazacağım FETÖ Futbol Yapılanması Bilgileri Biraz Ansiklopedik Bilgiler İçerecek." Kim bu FETÖ'cüler ?

Adana'daki Merkez Belediyelerinin SGK Borçları....

Seyhan Belediyesinden İşçi Çıkış Tarihini "Adanakuşu" Duyurdu.

Yüreğir Belediyesinde 350 İsime Çıkış Verildi.

Adana'da Sağanak ve Gök Gürültülü Sağanak Yağış .