Türkiye'de "81 ilin 30’u, yüksek veya çok yüksek kuraklık riski altında"

Dünya genelinde şimdiye kadar kaydedilen en sıcak şubat ayından sonra Türkiye'ye yönelik kuraklık uyarıları da devam ediyor.

GÜNDEM 9.03.2024 10:42:00 0
Türkiye

Dünya genelinde şimdiye kadar kaydedilen en sıcak şubat ayından sonra Türkiye'ye yönelik kuraklık uyarıları da devam ediyor. Sıcaklık değerlerinin ülke genelinin tamamında yükseldiğini ortaya koyan son araştırmada ise, kıyı kentlerinde kış döneminde bile tropik geceler yaşandığı belirtildi. Mimar, Şehir ve Bölge Planlama Uzmanı Dr. Duygu Bütün tarafından hayat geçirilen araştırmada Türkiye'deki 81 kentin 36’sının ‘yüksek’ veya ‘çok yüksek’ iklim riski altında olduğunun altı çizilirken, en yüksek risk altında olduğu tespit edilen iller, Amasya, Tokat, Mersin, Kahramanmaraş, Kayseri, Muş ve Ağrı olarak sıralandı. Dr.Bütün'ün araştırması İstanbul ve İzmir sahillerinin 2050'de sular altında kalacağını ortaya koyan "Deniz Seviyesi Yükselmesi ve Olası Etkileri" başlıklı raporla da örtüşmesi ise dikkat çekti.  

 

 

25 ŞEHİR UYARISI 

Artan sıcak dalgalarının ülke genelinde üretim kayıpları, altyapı zararları, verim düşüşü gibi sonuçlara yol açacağına dikkat çekerken, rapordan yansıyan çarpıcı bilgiler şöyle:

 "81 ilin 30'u, yüksek veya çok yüksek kuraklık riski altında. Türkiye'de tehdit altındaki türlerin yüzde 46'sı da bu 30 ilde bulunuyor. Özellikle uyum kapasitesi düşük olan güneydoğu illerinin kuraklık karşısında zarar görebilirliği yüksek."

"Sel riski, özellikle kuzey illerinde oldukça yüksek. Giresun, Trabzon ve Rize başta olmak üzere 25 şehir, yüksek veya çok yüksek sel riski altında. Taşkın riski altında 855 binden fazla nüfus, bir havalimanı, 11 enerji santrali ve 273 hastane bulunuyor."

EN RİSKLİ MERSİN

Raporda en dikkat çeken kısımları ise özellikle kıyı illeri olmak üzere 58 ilde, tropik gecelerde yaşanan artış oldu. Mersin'in, hem ortalama en yüksek sıcaklıklar, hem de sıcaklıkların 30 dereceyi aştığı sıcak günler açısından öne çıktığı belirtilirken, şu uyarılar sıralanıyor:

"İstanbul, Ankara, Kayseri ve Gaziantep ise çok yüksek sıcak hava dalgası riskine sahip dört şehir. Bu dört kent, 21 milyonu aşan nüfus büyüklüğünün yanı sıra, iklim değişikliğine karşı özellikle hassas olan çocuk ve yaşlı nüfusunun, düşük gelir gruplarının ve geçici koruma statüsü altındaki nüfusun yoğunlaştığı alanlar. Mersin, sıcak hava dalgalarının yaşanma tehlikesinin en yüksek olduğu kent. Şırnak ve Şanlıurfa en zarar görebilir iller olarak öne çıkıyor. İstanbul ise sıcak hava dalgalarına maruziyetin en yüksek olduğu kent." 

 

TÜRLER TEHDİT ALTINDA

Raporda iklim riski ve kuraklık sorununa da değinilirken, "81 ilin 30’u, yüksek veya çok yüksek kuraklık riski altında. Bu iller aynı zamanda tarımsal üretimin lokomotifi görevi görüyorlar. Bu illerde kırsal nüfus ekonomik olarak, kentsel nüfus ise gıdaya erişim anlamında tarımsal üretime bağımlı. Kuraklık riskiyle karşı karşıya olan bu iller, aynı zamanda Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından Kırmızı Liste kategorisinde sınıflandırılan ve ‘tehdit altında’ bulunan kayda değer sayıda türe ev sahipliği yapıyor" deniliyor


TOKİ Ceyhan Konutları Teslim Edilmeye Başlandı.

31 Mart yerel seçimlerinde ..YSK, seçimde kayıtlı seçmen sayısını, 61 milyon 441 bin 882 olarak belirledi.

Adana'da Kaç Kişi Sandık Başına Gidecek Belli Oldu....

Asal Araştırma, Adana Büyükşehir Anketinde Karalar-Kocaispir "ATBAŞI "

Davranış Bilimleri Uzm. Korkut Daban "Ramazan ayında oruç tutan çocuklar mutlaka ödüllendirilmeli"

AREA Araştırma'nın Adana Büyükşehir Belediyesi anket sonucu..... Fark Açılıyor....

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger “Şehitlerimiz, vatan sevgisinin en yüce örneğini sergileyerek bizlere ölümsüz bir miras bıraktılar.

Gazeteci Rifat Söylemez Yöneylemin Son Açıkladığı Ankette Zeydan Karalar'ın Neden Fark Attığını Belgesi İle Açıkladı.. "Belediyeden her ay BİR MİLYON lira "

CHP Genel Başkanı Özgür Özel " Cumhur İttifakı karşısında Seyhan’da Seyhan ittifakıyla, Adana’da Adana ittifakıyla, Türkiye’de Türkiye ittifakıylaSeçime Giriyoruz.

Burhanettin Bulut "Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı sizlere kapattırmayacağız"


28.04.2024 İSTANBUL AT YARIŞI TAHMİNİ

Adana Büyükşehir Belediyesi Otobüs Şube Müdürlüğü " Klima Açma Zorunluğu 1 Mayıs İtibariyle Başlıyor.

Pozantı Belediye Başkanı Ali Avan "Pozantı’da Üretken Belediyeciliğin Simgesi Olacağız "

Adana tarihine Işık Tutan Yer " Misis Antik Kenti "

Ünlü Adanalı Besteci Burhan Bayar "Stüdyodaki İki Büyük Profesyonel Kayıt Aletini Cem Yılmaz Hediye Etti "

Restoran ve Kafelere KDV Artışı...

27.04.2024 ANKARA AT YARIŞI TAHMİNİ